APA ITU FOTOGRAFI ?

Menurut maksud Wikipedia, Fotografi ini adalah proses untuk menghasilkan gambar foto melalui tindakan cahaya. Pola-pola cahaya yang dipantulkan atau dipancarkan oleh objek-objek dirakamkan pada perantaraan peka atau cip storan melalui pendedahan tempoh tertentu. Proses ini dilaksanakan melalui peranti-peranti mekanik, kimia atau digit yang dikenali sebagai kamera

Perkataan fotografi datang daripada perkataan Greek, iaitu φως phos (“cahaya”), dan γραφις graphis (“stilus”, “berus lukis”), atau γραφη graphê yang bersama-sama bermaksud “pelukisan dengan cahaya” atau “lukisan”. Secara tradisi, hasil daripada fotografi dipanggil “gambar foto”. Dalam fotografi digit, istilah “imej” telah bermula menggantikan istilah “gambar foto”. (Istilah “imej” ialah istilah tradisi dalam bidang optik geometri. Fotografi juga dikenali sebagai “tangkap gambar” dalam bahasa Melayu.

Prosesnya melibatkan dua peralatan penting iaitu:

  1. Pengumpul cahaya = Kamera
  2. Perakam cahaya = Filem atau sensor

kredit kepada Wikipedia

APA ITU VIDEOGRAFI ?

Videografi merujuk kepada proses menangkap gambar bergerak di media elektronik (mis., Pita video, rakaman ke cakera, atau penyimpanan kekal) dan bahkan media streaming.

Istilah ini merangkumi kaedah pengeluaran video dan pasca pengeluaran. Dulu ia dianggap sebagai video yang sama dengan sinematografi (gambar bergerak yang dirakam pada stok filem), tetapi munculnya rakaman video digital pada akhir abad ke-20 memberi gambaran perbezaan antara keduanya, kerana dalam kedua-dua kaedah itu mekanisme berselang menjadi sama.

Pada masa kini, sebarang karya video boleh disebut videografi, sedangkan produksi filem komersial disebut sinematografi. Seorang videografer adalah orang yang bekerja dalam bidang videografi dan / atau penghasilan video. Penyiaran berita sangat bergantung pada televisyen langsung di mana videografer terlibat dalam pengumpulan berita elektronik (ENG) cerita berita tempatan.

kredit to wikipedia

One thought on “FOTOGRAFI VS VIDEOGRAFI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *