Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Hai semua ūüėäūüėä..

Posting kali ini MY nak kongsikan dengan anda semua tentang  EDIT GAMBAR DENGAN HANYA MENGGUNAKAN 3 APPS yang selalu MY guna semasa membuat editting gambar dengan menggunakan smartphone. Untuk pengetahuan semua, MY menggunakan smartphone android Samsung A9 pro tahun 2016..

1. LIGHTROOM MOBILE

Ok..untuk apps yang pertama, MY guna adalah Lightroom mobile yang free. Kegunaan lightroom mobile ni adalah MY buat adjusting colour gambar berkenaan. Ia adalah beberapa fungsi untuk membuat editting colour.

Jika MY rasa malas sangat nak edit colour, MY hanya menggunakan preset sahaja. Dimana hanya klik preset tersebut terus colour ia berubah. Hendak menggunakan preset ini tidak lah susah tetapi untuk install preset ini kedalam apps Lightroom Mobile ini. Nanti kita buat posting baru bagaimana nak buat preset dan nak install dalam apps Lightroom Mobile ini. Cuma apabila trier version ini, fungsi dia amat limited.

2. PHOTOSHOP EXPRESS

Untuk apps yang kedua, MY gunakan untuk masukan tulisan..sebab MY lihat font untuk apps ini lebih kemas dan teratur. Apps lain pun ada juga untuk masukkan tulisan tetapi MY lebih selesa memilih apps ini.

Dibawah ini adalah contoh font tulisan :

3. PHOTOSHOP MIX

Ok..untuk apps yang terakhir MY guna adalah adobe photoshop mix. Apps ini digunakan untuk satu tujuan sahaja..iaitu hanya untuk letak watermark yang MY buat di Adobe Photoshop PC. Apps ini boleh kita gunakan untuk beberapa layer. Jadi sebab itu lah, MY gunakan untuk meletakan watermark MY. Lihat gambar dibawah :

Apabila siap maka terhasil lah gambar seperti dibawah.

Setakat itu dahulu perkongsian MY tentang 3 apps yang MY selalu guna untuk buat editting dengan smartphone Samsung A9 pro 2016. Sampai kita berjumpa lagi untuk post seterusnya. Assalamualaikum dan jaga diri..kita putuskan rangkaian Covid 19..#kitajagakita

Share on facebook
Shukrisyira-com
Share on twitter
@ShukriShaidan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *